Major Soodeni ja ülemleitnant Jüriado mälestuskivi taasavamine toimub 28.07 kell 12

28. juulil kell 12.00 toimub Jõhvi vabadussamba juures major Georg Soodeni ja ülemleitnant Raul Jüriado mälestuskivi taasavamine. Olete väga oodatud sellele olulisele ja auväärsele sündmusele!

Vabaduse eest võitlejad olid langedes väga noored: major Sooden oli 39- aastane ja Jüriado vaid 24- aastane.

Sinimägede kangelasel major Georg Soodenil on tänavu kahekordne juubeliaasta. 2. detsembril möödub 120 aastat tema sünnist ning 28. juulil möödub 80 aastat tema surmast Sinimägedes. Kodulinna Jõhvi elanike austuse märgiks pälvis ta viimase puhkepaiga Jõhvi vabadussamba platsil, kuhu oma komandöri kõrvale peagi maeti ka võitluskaaslane ülemleitnant Raul Jüriado. Jõhvi elanike annetuste toel ning Jõhvi Linnavalitsuse korraldusel püstitati seesama mälestuskivi esimest korda 20. juunil 1996 ning õnnistati 23. juunil 1996. Seoses promenaadi valmimisega 2009. aastal teisaldati mälestuskivi (viidi Sinimägede Muuseumisse hoiule) ja asendati uuega. Nüüd jõudis kätte aeg kivi tagasi tuua ja taaspaigaldada oma asukohale.

Kogu taastamisprotsessi hingeks oli Jõhvi tulihingeline kaitseliitlane ja Jõhvi koguduse juhatuse aseesimees Arvid Siilak. Kaasa aitasid Kaitseliidu Alutaguse maleva Jõhvi malevkond, Jõhvikivi OÜ, Scandec Ehitus OÜ, Sileem OÜ, Jõhvi Vallavalitsus ja Muinsuskaitseamet.

Fotol- vasakul leitnant Jüriado, allikas: Kodu Kaitseks

Major Sooden oma punkri ees. Foto: Rindeleht.ee

Mälestuskivi taaspüstitamine. Fotod: Vallo Reimaa

Postituste rubriigid